HSP & PRIKKELS

Hoor jij bij de twintig procent hoogsensitieve mensen? Lees dan even dit stukje over prikkels, overprikkeld zijn en ontprikkelen.

Prikkels komen bij jou harder binnen dan bij veel andere mensen. Je hebt ook meer tijd nodig om ze te verwerken. Neem je die tijd niet? Dan bestaat de kans dat je overprikkeld raakt.

Overprikkeld; wat moet je je daarbij voorstellen? Veel mensen ervaren de volgende dingen: je voelt je opgejaagd, krijgt misschien wel hoofdpijn, je hebt een kort lontje en raakt gestresst.

Als ik zelf overprikkeld ben (wat in deze gekke coronatijden wel eens gebeurt na een bezoekje aan de supermarkt🤯), weet ik soms niet wat ik het beste kan doen. Mijn hoofd draait dan overuren en ik wil het liefste op de bank kruipen. Tegelijkertijd is stilzitten helemaal niet fijn als je gedachten zo hard gaan.

Wat voor mij echt áltijd helpt: naar buiten gaan. En dan bedoel ik ergens met veel natuur. Bos, water, een grasveld; al is het maar onkruid wieden in de tuin. Wandelen vind ik ook fijn.

En… het is dus niet alleen het feit dat het een gezonde omgeving is, waar je rustig van wordt. De kleur groen heeft hier een groot aandeel in. Maar als je vaker mijn teksten leest, is dat inmiddels vast geen verrassing meer voor je🤣
Is dit herkenbaar voor jou? En wat doe jij als je overprikkeld bent?

Wees niet bang, je bent zeker niet de enige die hier af en toe last van heeft. Maar wat kun je eigenlijk zelf doen om ervoor te zorgen dat het niet zover komt? Een paar tips uit eigen ervaring:

1. Vaste rustpunten voor jezelf inbouwen. Begin je dag rustig en creëer een vast koffie-/theemomentje halverwege de ochtend en middag. Je kunt hier natuurlijk zelf iets leuks van maken! Lees een paar bladzijden uit je favoriete boek, voer een gesprek met de vogeltjes in je tuin, schrijf in je dagboek, maak een tekening, zet fijne muziek aan.

2. Merk je dat je het lastig vindt om ‘s avonds in slaap te vallen? Kijk dan eens hoe jouw avonden eruitzien. Als je nog tot laat tv kijkt of op je telefoon bezig bent, zit daar al een puntje voor verbetering. Zelf heb ik een blauwlichtfilter geïnstalleerd, zodat mijn brein me niet de hele nacht wakker wil houden 😉

3. Waar ik ook echt relaxt van word: fijne rustgevende geuren in mijn aromadiffuser. Bergamot, patchouli en lavendel bijvoorbeeld. Sommige geuren helpen om beter in je vel te zitten, andere zorgen er ook echt voor dat je beter slaapt.

Nu heeft iedereen natuurlijk zijn eigen manieren om te ontprikkelen, maar ik wilde deze in elk geval met je delen. Wat werkt goed voor jou om ontspannen te worden of te blijven?

Als je behoefte hebt aan meer rust in je hoofd & in je huis, kijk dan eens hier voor een INNER PEACE-sessie.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.