MIJN BEDRIJFSPLANT

Vandaag drong iets tot me door, aan de hand van een metafoor (hee, dat rijmt!).
Al sinds het begin van mijn bedrijf heb ik een plantje. Ik doopte hem direct tot mijn bedrijfsplant. Hij was nog klein, in een minipotje, en de plant zelf was nog geen tien cm hoog.

Door de jaren heen stond deze plant steeds op mijn bureau. Hij werd hoger, breder, kreeg vele vertakkingen. Ik vond het altijd fascinerend om dat in de gaten te houden, omdat ik zelf ook veel aandacht besteedde aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Uiteraard heb ik de plant dus ook al enkele keren verpot om hem meer ruimte te geven.

Vanochtend wilde ik de plant water geven. Mijn oog viel op een plastic randje. Huh? Dat was me nooit eerder opgevallen. Blijkbaar zat er een heel klein plastic mandje om de wortels heen! De wortels zijn er helemaal omheen en doorheen gegroeid, waardoor ik dit nooit heb opgemerkt.

Hoe bijzonder is het dat dit plantje zo graag wilde groeien, uit zijn kooitje wilde! Inmiddels is de plant bijna 40 cm hoog, maar dat was duidelijk nooit de bedoeling. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe groot deze plant gaat worden, nu hij bevrijd is van de beperking.

En dan komen we bij de metafoor. Want dit geldt ook voor mij. Ik ben eind 2017 begonnen met mijn bedrijf, niet om heel groot te worden. Ik was geen geboren ondernemer, moest alles nog ontdekken.

In al die jaren ben ik enorm gegroeid: als mens, als ondernemer en in mijn vak.

En toch voelde ik me nog nooit zo vrij als nu. Ik heb me zó lang veel te veel aangetrokken van wat andere mensen zouden denken. Ik wilde graag op iedereen een goede indruk maken. Ik wilde niet te veel zijn, te aanwezig zijn met alle berichten op social media.

En weet je, als je ondernemer bent met een dienst, dan is alles zo persoonlijk. Ik doe en maak alles met hart en ziel. Dat is kwetsbaar, hoe gááf het ook is. Een afwijzing kan namelijk ook heel persoonlijk voelen. Daardoor zijn nieuwe dingen soms best spannend. Of doodeng. Mijn nieuwe cursus wordt fantastisch: ik mag van alles vertellen over alle onderwerpen die ik gaaf en belangrijk vind. Hoe leuk is dat!

Alleen… om hier mensen van te laten meegenieten, is het wel heel handig dat ze ook weten dat het bestaat. Nou kan ik er heel enthousiast over vertellen, maar na een tijdje hoor ik dan zo’n stemmetje: jeetje, ga je nu alwéér hierover praten? Het is voor mij op dit moment nog een beetje een uitdaging om me overal zo open over uit te laten. Want mensen zullen altijd een mening hebben en ik ben nog niet zover dat dat me helemaal niet raakt.

Maar wat nog veel belangrijker is: ik wil heel graag de juiste mensen bereiken met mijn boodschap. Ik heb zó veel passie voor mijn vak, om jouw omgeving helemaal op jou afgestemd te maken: die missie geef ik echt niet zomaar op.

En als dat betekent dat ik steeds meer lak moet hebben aan wat mensen vinden van wat ik doe, van wat ik vertel en van dat vleugje spiritualiteit dat zich overal zo graag in wil mengen, dan doe ik dat. De juiste mensen vinden mij wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *