ZO HOUD JE JE HUIS KOEL

Nu de zomer officieel is begonnen en er weer een reeks hete dagen aankomt, halen de meeste mensen alles uit de kast om de warmte uit hun huis te jagen. Maar weet je dat er ook veel manieren zijn om te voorkomen dat het binnen zo warm wordt? Na het lezen van dit artikel heb je zeker meer inspiratie om de hitte buiten de deur te houden. Tips voor ieder budget! πŸ€—


1. Investeer in goede zonwering.
Voorkomen is beter dan genezen: als je ervoor zorgt dat de warmte niet binnen kan komen, heb je al een grote voorsprong! Er zijn veel soorten zonwering; welke je kiest is afhankelijk van wat je ermee wilt bereiken.
Wil je buiten ook profijt hebben van je zonwering? Kies dan voor een zonnescherm met knikarm; dit is geschikt om aan een groot deel van je terras schaduw te bieden, zodat je er ook onder kunt zitten (en dat zonder je hoofd te stoten).

Gaat het je er vooral om dat het zonlicht, en dus de warmte, buiten wordt gehouden? Dan kun je kiezen voor screens, markiezen of (rol)luiken. Een screen is een soort kruising van een zonnescherm en een rolgordijn. Het wordt om je raam geplaatst en neemt daarom weinig ruimte in (zie foto). Ook geeft het je meteen extra privacy, want je kunt er niet door naar binnen kijken.
Markiezen lijken meer op een zonnescherm, maar geven niet genoeg schaduw om eronder te kunnen zitten.
Luiken heb je in allerlei uitstralingen en materialen. Als je voor een rolluik kiest, ben je ook meteen beter beschermd tegen inbraak. Het uiterlijk van een rolluik is ook niet te vergelijken met dat van een ander luik.

Naast deze opties bestaan er natuurlijk ook flexibele oplossingen, zoals schaduwdoeken en parasols. Genoeg om uit te kiezen πŸ€—

Heb je net een nieuw huis en weet je nog niet hoe de zon daar precies op staat en hoe warm het binnen wordt? Werk dan de eerste periode met schaduwdoeken of iets anders flexibels, zodat je goed kunt inschatten wat je volgend jaar nodig hebt en wat de ideale oplossing voor jouw huis is. Het wordt helemaal leuk als je dan buiten het hoogseizoen je zonwering alvast met korting kunt bestellen πŸ˜‰

2. Maak gebruik van beplanting.
Staat er veel zon op je huis, aan een kant zonder ramen? Dan kun je er (klim)planten tegenaan laten groeien. Planten zorgen voor verkoeling, omdat ze de warmte niet opnemen. Daarnaast geven ze schaduw.

3. Doe je ramen en gordijnen dicht.
Zorg ervoor dat de ramen en gordijnen aan de zonkant dicht zijn, zodat de warmte daar zo min mogelijk kans heeft om binnen te dringen. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds laat kun je alles tegen elkaar openzetten, zodat je weer een beetje frisse lucht krijgt. Het is fijn als je het koel kunt houden, maar zuurstof is natuurlijk ook wel een belangrijk ding πŸ˜‰

4. CreΓ«er geen extra warmte.
Dit klinkt heel logisch, want het is niet alsof je de verwarming aan gaat zetten. Toch zijn er best veel apparaten die warmte afgeven. Denk maar aan de stofzuiger, de oven of het fornuis.
Met warm weer is het helemaal prima om een salade te maken in plaats van een ovenschotel. En als je toch zin hebt in warm eten, is dat een goed excuus om de barbecue aan te zetten! πŸ˜ƒ

5. Hang je natte was op.
Ik weet het, ik schreef net nog dat je niet te veel elektrische apparaten moet gebruiken, omdat ze warmte afgeven. Toch heeft natte was een groot voordeel: het zorgt voor verkoeling, omdat het de warmte aantrekt. Als je de wasmachine niet wilt aanzetten, werkt het natmaken en ophangen van een paar handdoeken ook prima πŸ€—

6. Gebruik een ventilator of airco.
Die zag je niet aankomen hΓ¨? πŸ˜‰ Een ventilator verplaatst de lucht, waardoor er verkoeling is. Zodra de ventilator uitgaat, is het effect helaas ook snel weg. Heb jij snel last van geluiden? Koop dan een ventilator met een hele zachte slaapstand, die je met een timer kunt instellen. Dan helpt het wel om in slaap te vallen (zonder zoemend geluid), maar word je niet midden in de nacht bibberend wakker!

7. Geef je huis een kleurtje.
En dan bedoel ik niet de binnenmuren, maar de buitenmuur! Dit wordt in Nederland niet heel veel gedaan, maar de meeste huizen in het Middellandse Zeegebied zijn wit geschilderd, en dat is niet voor niets. Wit weerkaatst namelijk van alle kleuren het meeste licht en daarmee ook de meeste warmte.

8. Isoleer je dak.
Je kent het vast wel: je zolderkamer is bloedheet, en dat is nou net de plek waar je wilde schilderen/studeren/werken/iets anders. In de zomer smelt je al zodra je de kamer in loopt, terwijl het er in de winter niet warm te krijgen is.

Herkenbaar? In dat geval kan dakisolatie een heleboel doen! Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat het binnen warm blijft in de winter, maar ook dat de zomerhitte minder makkelijk doordringt.

9. Relax!
Tot slot, de gouden tip: doe rustig aan. Je kunt best iets minder hard lopen. Die grote schoonmaak kan prima een paar dagen wachten. Zin om te sporten? Ga zwemmen, of wandelen in de avonduren.

En drink heel veel water. Want tja, als je het zelf te warm krijgt, maakt het echt niet zo veel uit hoe koel je je huis hebt gemaakt πŸ˜‰

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.