HSP & GELUID

Je kent het vast wel: een ruimte waar de akoestiek nog niet zo fijn is en al het geluid extra hard binnenkomt.

Helaas is in ons huis het geluid ook nog niet optimaal. Ik ben er inmiddels aan gewend dat het soms nog een beetje galmt als ik met iemand aan het bellen ben; daar kan ik mee leven.

Maar dit weekend hadden we visite en toen werd het me wel echt even te veel. Twee gesprekken door elkaar en een heel zacht achtergrond-muziekje… niet de beste combi! Steeds zette ik de muziek weer iets zachter, maar ik merkte dat ik nog steeds last had van de extra prikkels, dus na een tijdje was de radio toch gewoon uit.

Uiteraard gaan we hier binnenkort wel mee aan de slag. Ik deel alvast een aantal manieren met je waarop je zelf thuis ook de akoestiek kunt verbeteren.

1) Gordijnen. Een bekende tip om mee te beginnen! Een flinke lap stof doet echt heel veel. En dan heb ik het niet over vitrage of een luchtige inbetween. Overgordijnen zijn gemaakt van een iets zwaardere stof en deze absorberen daarom ook meer geluid. Ik merk zelf ook dat de inbetweens (die wij tijdelijk hebben hangen) maar weinig effect hebben.

2) Een vloerkleed. Ook dit haalt meteen de ergste galm uit de ruimte. Daarnaast kun je met een mooi vloerkleed zorgen voor meer sfeer, kleur en warmte. Houd wel rekening met je medebewoners: let op allergieën, huisdieren, kleine kinderen etc. Dat maakt het makkelijker om te kiezen tussen een hagelwit hoogpolig kleed, of juist een kleurrijk gemêleerd exemplaar (hint: ideaal als je niet elk vlekje of kruimeltje wil zien).

3) Meubels. Het liefst bekleed met stof! Stof absorbeert geluid; veel meer dan bijvoorbeeld een leren bank.

4) Breek de ruimte. Is je woonkamer heel groot en rechthoekig, zonder andere hoekjes erin? Dan helpt het ook om het geluid te onderbreken. Dat kan al heel simpel, door een extra hoekje te creëren. Meubels haaks op de muur zetten, een roomdivider; dat soort dingen.

5) Akoestische panelen. Past het niet bij de sfeer in jouw ruimte om grote gordijnen op te hangen? Wil je het liever strak houden? Dan zijn panelen een oplossing voor jou. Ze kunnen gemonteerd worden aan het plafond of aan de muur, en ze zijn er van allerlei materialen en in vele vormen. Je kunt ze zelf maken, je kunt er afbeeldingen op laten drukken, je kunt vilt gebruiken. Er zijn talloze mogelijkheden!

Heb je na het lezen van dit artikel het gevoel dat de indeling van je (woon)kamer niet optimaal is? Lees dan hier verder over hoe ik jou kan helpen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.